Victron Energy Battery Balancer - un sistem de echilibrare necesar oricarui sistem fotovoltaic cu autoconsum

Victron Energy Battery Balancer - un sistem de echilibrare necesar oricarui sistem fotovoltaic cu autoconsum

COMANDA AICI

Pentru ca nu toate bateriile sunt create la fel si mai ales atunci cand se utilizeaza o conexiune de legaturi, fie ea in serie sau paralel, cu scopul de a crea tensiuni si amperaje diferite la fiecare baterie de 12Volti, putem ajunge in cazul in care avem o variatie a tensiunii la bornele fiecarei baterii, ceea ce face ca bateriile sa devina dezechilibrate.

Aceasta situatie este adesea si mai accentuata de catre cererea aparent crescatoare de baterii care alimenteaza echipamente electrice ce necesita o putere mare.

Consecinta este ca o conexiune a unui intreg bank de baterii poate esua prematur ceea ce ajunge sa ne conste timp si bani daca intreg bank-ul de baterii nu este monitorizat.

Controlul variatiei in cadrul bateriei

Victron Energy a lansat pe piata un sistem revolutionar de echilibrare a baterii, accesoriu de nelipsit in oricem sistem cu autoconsum.

Acest produs lansat de catre cei de la Victron Energy reprezinta rezultatul vastei experiente dar mai ales a cunostintelor dobandite in timpul in care acestia au lucrat atat cu baterii conventionale cat si cu baterii cu litiu, acestea fiind conectate atat in serie cat si in paralel.

Initial, Victron Energy a lansat pe piata seria de monitoare de baterii modelul BMV 700, avand drept functii esentiale calculul Amperii-Ora consumati prin integrarea fluxului  de curent la intrarea sau iesirea din baterie, respectiv, stadiul nivelului de incarcare al bateriei.

A urmat seria de monitoare de baterii BMV 702 ce aducea ca functii noi: posibilitatea masurarii nivelului de tensiune la pornire, a tensiunii medii ~ si avertizarea in cazul in care bank-ul de baterii nu mai este in echilibru) precum si posibilitatea de masurare a nivelului temperaturii bateriei.

In mod clar, etapa urmatoare a fost nu doar sa se monitorizeze orice deviatie de tensiune in cadrul unui bank de baterii, ci si sa se stabilizeze si corecteze intr-un mod cat mai activ orice deviatie de tensiune prezenta.

Inca de la lansarea BMV 702 ca si monitorizare de baterii si ulterior, cu aparitia lui Battery Balancer pe piata ca si sistem de echilibrare, aveti in momentul de fata la indemana o solutie completa pentru monitorizarea si intretinerea bateriilor intr-o stare excelenta.

Retineti faptul ca ambele produse pot fi folosite individual, in cazul in care sunteti restrans de buget, dar cu toate acestea folosirea ambelor produse ofera cea mai buna intelegere si putere de control.

Informatii Tehnice Battery Balancer

Pentru cei cu mai putin timp la indemana, regasiti mai jos un rezumat cu privire la deviatia nivelului de tensiune la punctul de mijloc si cum aceasta poate afecta intregul dumneavoastra bank de baterii.

Deviatia la punctul de mijloc poate fi mica atunci cand bateria este in repaus, dar va creste:

@) la finalul fazei principale in timpul incarcarii ( tensiunea celulelor bine incarcate va creste rapid in timp ce celulele ramase vor necesita un timp mai mare in vederea incarcarii);

@) atunci cand se descarca bank-ul de baterii pana cand nivelul tensiunii din celula cea mai slaba va incepe sa scada rapid;

@) la viteze mari de incarcare si de descarcare;

De retinut faptul ca o simpla deviatie a nivelului de tensiune in punctul de mijloc de numai 2% va duce la supraincarcarea bateriei de sus si subincarcarea bateriei de jos.

Este foarte important sa monitorizam nivelul tensiunii la punctul de mijloc si sa corectam orice variatii, in vederea asigurarii unei bune functionari dar si pentru o longevitate a intreg bank-ului de baterii, fie ele de 12V, 24V sau de 48V, sau uneori chiar si mai puternice.

Victron Battery Balancer  sau  Sistemul de echilibrare reprezinta un echipament ar carui rol principal  este acela de a  echilibra nivelul de incarcare a 2 baterii conectate in serie, sau a 2 sau mai multe baterii conectate in paralel.

In cazul in care nivelul de tensiune al unui banc de baterii de 24V creste semnificativ peste 27V Victron Battery Balancer  intervine automat si compara nivelul bateriilor conectate.

Acest tip de sistem inteligent previne astfel situatiile delicate cand , datorita unor sarcini mari , bateriile pot suferi descarcari profunde, sau poate preveni si intervenii prompt atunci cand intervine fenomenul de supraincarcare.

Egalizatorul de baterie va folosi un curent de până la 1 A de la baterie (sau de la bateriile conectate în paralel) cu cea mai mare tensiune. Diferenţa rezultată din încărcare va asigura că toate bateriile vor ajunge la aceeaşi stare de încărcare.

Daca este necesar, pot fi legate mai multe baterii in paralel:


Un banc de baterii de 48 V pot fi echilibrate cu trei egalizatoare de baterii.

Cu ajutorul aplicatiei WebDemo aferenta lui Victron Battery Balancer  , puteti vedea direct pe smartphone-ul dumneavoastra cum functioneaza acest sistem. 

In cadrul pozei de mai de jos, puteti vedea cele 2 glisante pe fiecare parte a ecranului telefonului. Cu ajutorul acestora puteti crea un sistem de echilibrare a bank-ului de baterii. In momentul eliberarii uneia dintre cele glisante, Victron Battery Balancer  optimizeaza in mod automat deviatia nivelului de tensiune a intregului bank. 

Urmand instructiunile de mai jos, aplicatia web poate fi salvata in telefonul dumneavoastra. Totodata, aplicatia reuseste sa functioneze chiar daca nu sunteti conectat la internet.

1. Accesați http://bb-demo.victronenergy.com în browserul dvs. mobil (safari).
2. Selectați pictograma partajare / export.
3. Selectați "Adăugați la ecranul inițial".
4. Selectați "Adăugați" când este vizibilă pictograma de echilibrare a bateriei.
5. Porniți aplicația web (odată ce ați fost online și ați descărcat-o inițial).

Link-uri utile Battery Balancer:

~ Link Datasheet: AICI

~ Link Demo WebApp: AICI

~ Link Manual Battery Balancer EN: AICI

~ Certificat ISO9001: AICI

~ Certificat de conformitate: AICI  

~Certificat SAFETY IEC 60335-1 Battery Balancer: AICI

~ Fisa dimensiuni Battery Balancer: AICI

Pentru a intra in posesia unui

: sistem de echilibrare Battery Balancer : COMANDA AICI

: sistem de monitorizare BMV 700 9~9V DC: COMANDA AICI

: sistem de monitorizare BMV 700H 70~350V DC: COMANDA AICI

: sistem de monitorizare BMV 702 BlackCOMANDA AICI

: sistem de monitorizare avansat BMV 712 Smart 6.5~95V DCCOMANDA AICI

Lasa un comentariu

* Nume:
* E-mail: (Nepublicat)
Website: (Adresa siteului cu http://)
* Comentariu
Introdu codul