Tinta de energie din surse regenerabile ~ stabilita la 32% din consum

Tinta de energie din surse regenerabile ~ stabilita la 32% din consum

Combaterea schimbărilor climatice continuă să fie una dintre prioritățile UE.

În 2016, Comisia Europeană a prezentat un set de propuneri de energie curată pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea dependenței UE de importurile de combustibili fosili și pentru a ajuta gospodăriile să-și genereze propria energie ecologică.

Acest pachet legislativ include trei propuneri: una privind energiile regenerabile, una privind eficiența energetică și una privind un mecanism de control. În ianuarie 2018, Parlamentul și-a adoptat poziția privind pachetul de energie curată și deputații europeni au început negocierile cu Consiliul pentru a finaliza aceste reguli.

Energia regenerabilă 

Ponderea energiei consumate din surse regenerabile s-a dublat în ultimii ani, de la aproximativ 8,5% în 2004 la 17% în 2016. UE este pe cale să-și atingă obiectivul de 20% pentru 2020.

În 2014, țările UE au convenit că procentul ar trebui să crească la 27% până în 2030, însă deputații europeni spun că acesta ar trebui să fie de cel puțin 35%. De asemenea, deputații doresc să protejeze dreptul oamenilor de a produce, stoca și consuma propria lor energie electrică din surse regenerabile, fără să plătească taxe sau impozite.

De la consumator la producator, un singur pas! 

20.000 de romani vor primi finantare de la stat !

Eficienta energetică

Îmbunătățirea eficienței energetice poate să reducă emisiile de CO2, dar și factura anuală de 350 de miliarde de euro pentru importul de energie. Acesta este motivul pentru care deputații europeni doresc să stabilească un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie în UE cu 35% până în 2030.

Un domeniu important în care se pot face ameliorări este încălzirea și răcirea clădirilor, care reprezintă 40% din toată energia consumată în UE. Aproximativ 75% dintre acestea sunt ineficiente din punct de vedere energetic.

Deputatul spaniol José Blanco López, responsabil cu gestionarea acestor planuri în Parlament, a declarat: „Am îmbunătățit substanțial propunerea inițială și am reușit în cele din urmă să ajungem la un compromis cu privire la un obiectiv obligatoriu de 32% din sursele regenerabile în mixul energetic pentru 2030.”

Actualizarea este necesară deoarece UE se angajează să stimuleze energia regenerabilă. În conformitate cu normele convenite de statele membre, 20% din energia consumată în UE trebuie să provină din surse regenerabile, cum ar fi soarele sau vântul, până în 2020. În 2014, țările UE au convenit că acest procent ar trebui să crească la 27% până în 2030.

 Pentru a realiza acest lucru, au fost stabilite obiective naționale obligatorii și țările UE sunt pe cale să le atingă. Verificați tabelul de mai jos pentru detalii.


Comparativ cu celelalte tari membre, Romania si-a atins deja obiectivul stabilit inca de acum 2 ani.

În cadrul pachetului de legi privind producerea energiei electrice din surse regenerabile, Parlamentul și Consiliul au convenit provizoriu, la 14 iunie 2018, modificări la directiva UE privind energia din surse regenerabile, pentru a include un nou obiectiv obligatoriu de 32% pentru energia ecologică pentru 2030, precum și pentru a stabili noi principii privind viitorul sprijin financiar pentru sursele de energie regenerabilă și dreptul oamenilor de a-și produce propria energie din surse regenerabile.

Conform acordului, 32% din consumul final de energie al Europei va trebui să provină din surse regenerabile până în 2030. Țările europene au convenit, de asemenea, asupra unor măsuri concrete care vor susține îndeplinirea obiectivului.

Directorul executiv al WindEurope, Giles Dickson, a declarat: "Țările europene au convenit astăzi asupra unui obiectiv de 32% energie regenerabilă până în 2030. Acesta este un bun pas înainte. Este mult mai mare decât propunerea Comisiei Europene de 27% din nou în 2016. De asemenea, este foarte bine că acordul stabilește măsuri concrete pentru a ajuta țările să își atingă obiectivul. Vizibilitatea pe cinci ani privind sprijinul pentru energiile regenerabile va contribui cu adevărat la planificarea industriei și la reducerea costurilor. Acesta va contribui la transmiterea semnalelor corecte pentru a sprijini investițiile în lanțul de aprovizionare.

"Pachetul privind energia curată nu s-a terminat încă. Parlamentul și statele membre încă mai trebuie să convină asupra redesenării pieței europene a energiei electrice pentru a putea acoperi mai multe surse regenerabile de energie. Dar faptul că avem o înțelegere cu privire la unul dintre dosarele cele mai sensibile din punct de vedere politic este foarte încurajator. Aceasta înseamnă că atat soarele cat si vântul vor juca un rol din ce în ce mai important în mixul energetic al Europei. Aceasta înseamnă că vom rămâne în competiția pentru competitivitatea globală. Este bine pentru locuri de muncă și investiții în energiile fotovoltaice si eoliana ".

Romanii, incurajati de stat sa isi monteze panouri fotovoltaice pe casa !

20.000 DE ROMANI VOR PRIMI FINANTARE DE LA STAT !

Legislatia pentru prosumeri se imbunatateste ! Admistraţia Fondului de Mediu intenţionează ca, în acest an, să deruleze un program prin care va oferi finanţare nerambursabilă persoanelor fizice care îşi montează acasă panouri fotovoltaice pentru producţia de energie electrică, potrivit unor surse oficiale.

“Cei de la AFM intenţionează să lanseze un program prin care să finanţeze până la 20.000 de persoane fizice care doresc să îşi monteze instalaţii mici de producţie a energiei electrice, cu o putere de până la 27 KW fiecare. Nu s-au stabilit încă toate detaliile, dar la o putere de pana la  27KW, fiecare  persoană care accesează schema va primi circa 5.000 de euro”.

Această formă de sprijin trebuie notificată Comisiei Europene, dar şansele  ca Executivul comunitar să se opună sunt practic minime. 

Cetăţenii care îşi instalează aceste panouri fotovoltaice pot folosi energia produsă pentru propriul consum, iar ce depăşeşte poate fi vândută în reţea, distribuitorii fiind obligaţi să preia energie. 

Această prevedere poate stimula achiziţia de echipamente şi apetitul consumatorilor de a deveni şi producători (aşa numiţii prosumeri), în condiţiile în care, se pare că o parte din barierele legislative care până acum nu permiteau plata energiei livrate de cei mici in reţea, vor fi de mai eliminate.

Definitia din lege a prosumer-ului :

„Prosumator – clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.

„Prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”, scrie în lege.

Preţul pe care îl primesc prosumatorii este, după lungi discuţii, cel de pe piaţa spot a energiei electrice, dar nu cel din momentul livrării, ci cel din anul anterior. Ca exemplu, preţul mediu ponderat de închidere al PZU în anul 2017 a fost de 227 de lei, deci se vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat în reţea. Iată textul de lege:

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice conform alin. (6), să achiziţioneze energia electrică produsă conform alin. (6), la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare în anul anterior.

Oamenii nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare, între banii plătiţi de ei pentru energia consumată din reţea şi ce trebuie să primească în urma injectării de energie în reţea. Furnizorii sunt obligaţi să le preia energia, iar distribuitorii sunt obligaţi să îi racordeze la reţea. Amintim că este necesar un smartmetter care să măsoare în dublu sens, atât energia activă cât şi pe cea reactivă.

Iată ce scrie în lege:

În factura de energie electrică, prosumatorii prevăzuți la alin. (6) beneficiază din partea furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice de serviciul de regularizare între valoarea energiei electrice livrate și valoarea energiei electrice consumate din rețea.

Operatorii de distribuție de energie electrică sunt obligați să realizeze racordarea prosumatorilor prevăzuți la alin. (6) și a autorităților publice prevăzute la alin. (61) în conformitate cu reglementările specifice emise de ANRE în acest scop.

Şi, în final, a fost rezolvată de legiutor şi chestiunea autorizării şi taxării prosumatorilor. Dacă nu sunt înregistraţi ca PFA sau PFI nu trebuie să se autorizeze la ANAF şi nu trebuie să plătească vreo taxă pentru veniturile realizate din consumul şi vânzarea energiei electrice produse. Iată prevederile din lege:

„Prosumatorii, persoane fizice, prevăzuți la alin. (6), altele decât cele organizate conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare, pot desfășura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unitățile de producere a energiei electrice pe care le dețin, fără înregistrarea și autorizarea funcționării acestora.”

„Prin derogare de la Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, prevăzuți la alin. (6) și (63) sunt exceptați/scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente cantității de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum și excedentul vândut furnizorilor.”

Pentru a fi la curent in cel mai scurt timp posibil referitor la lansarea procedurilor de finantare, completeaza datele de contact in cadrul link-ului AICI

Iti doresti sa devii PROSUMER si sa beneficiezi si de finantarea de la stat prin care iti pot asigura necesarul de energiei electrica zilnic?

Atunci AICI regasesti kit-ul fotovoltaic necesar pentru ati asigura consumul zilnic de energie electrica.

Ansamblul de 18 Panouri Fotovoltaice modelul Policristalin de la Canadian Solar impreuna cu Invertorul Perfomant de la Fronius modelul Symo 5.0-3-M respectiv, contorul bidirectional Fronius SmartMetter 63A reprezinta kit-ul necesar oricarui prosumer atat pentru consumul de energie electrica de zi cu zi, dar si pentru a injecta in retea surplusul energiei eletrice produse.

Comanda Aici  intreg kit-ul fotovoltaic.

Descarcati AICI amendamentele adoptate de Parlament la Legea Energiei Regenrabile.

1 Comments

  • Avatar
   Danila Augustin
   nov 22, 2019

   Autostrada verde 20 000 MW verzi din Marea Neagra si Marea Nordului in inima Europei. Sinteza pe Yutube a unui proiecr vizionar pentru Uniunea Energetica Europeana. Romania verde. www.eem.uv.ro Basarabia verde proeuropeana. www.evmd.uv.ro

Lasa un comentariu

* Nume:
* E-mail: (Nepublicat)
Website: (Adresa siteului cu http://)
* Comentariu
Introdu codul